29 Mart 2013 Cuma

Tarte au Citron (limon merengli tart)

Bu tarifi yayınlamamın iki sebebi var.Birincisi mutlaka arşivimde olması gereken bir tarif olduğu için.İkincisi ise denediklerimin içinde en iyi sonucu verdiği için...

 Orjinali Almanca bir dergiye ait (Frau im Trend).Bu tart 3 aşamalı bir tart..
Aşamalar gözünüzü korkutmasın son derece pratik ve leziz bir tarif.
1.aşama tart hamuru
2. aşama limon pelteli dolgusu
3.aşama mereng


1. Aşama tart hamuru için gereken malzemeler..
125 gr. tereyağı
250gr.un
2 yumurta
70gr.tozşeker
2 yemek kaşığı su
bir çimdik tuz

Tereyağı ve unu karıştırıp bulgur gibi olana dek yedirin...YUmurtanın sarısını ve aklarını ayırın.Aklarını daha sonra merengte kullanacağınız için buzdolabına kaldırın..
Başka bir kapta yumurta sarıları + tozşeker +2 yemek kaşığı su +bir çimdik tuzu şeker eriyene ve kremsi bir kıvam olana kadar çırpıp unlu karışıma ekleyin ve hamur kıvamlanana kadar yoğurun..
Tart kalıbına avuç içinizle bastırıp,kenarlarını hafif yükselterek yayınız..
Çatalla birkaç yerinden delip 180 derecede 12-15 dakika kadar pişirin..


2.Aşama limonlu dolgu için gereken malzemeler..
1 limon kabuğu (ince ince doğranmış veya iri rendelenmiş)
225 ml. taze sıkılmış limon suyu
150gr.tozşeker
25 gr. nişasta
3 yumurta

Limon suyu + limon kabuğu rendesi + toz şeker + nişastayı ısıya dayanıklı bir kapta şeker ile nişasta eriyene kadar karıştırın ve kısık ateşte puding gibi pelteleşene kadar karıştırarak pişirin.
Ocaktan alıp ılıyınca içerisine çırpılmış yumurtaları azar azar bir yandan da karıştırarak ekleyin ve tekrar kısık ateşe alıp sosunuz iyice kıvamlaşana kadar pişirin .( bu aşama da önemli olan yumurtaları pişirmeden iyice yedirdikten sonra tekrar koyulaştırmak).
Ocaktan alıp ılıdıktan sonra pişirdiğimiz tart hamurunun üzerine eşit bir şekilde yayıyoruz...
 3.aşama mereng için ise:
1.aşamadan ayırdığımız yumurta aklarını temiz bir kapta içerisine 2 yemek kaşığı şekeri azar azar ekleyerek çırpın.sağa sola hareket etmeyecek şekilde olana kadar köpürtüp limonlu dolgunun üzerine kaşıkla yayın..Kaşığın tersiyle hafif hafif yukarıya doğru bulutlar yapabilirsiniz.....
Orta ısılı bir fırında 20-25 dakika pişirin mereng kabarıp kızardıktan sonra fırından çıkarın ve bir-iki saat soğuduktan sonra servis edebilirsiniz....

Yapanlara Afiyet olsun...
Sevgiler..
İjlal..


24 Mart 2013 Pazar

Evimde ki zambak...

Kızım bahçede duvar diplerinde kendiliğinden bitmiş olan zambaklardan bana bir buket yapmış...
Bende onlarla evimi süsledim..
Ve evin şekerleri için onların sevdiği kurabiyelerden pişirdim..

Hepinize mutlu bir pazar akşamı diliyorum..
Sevgilerimle..

20 Mart 2013 Çarşamba

Aramıza yeni katılacak minik bir hanıma....

Minik bir hanım için yaptığım altın yastığı...


Henüz terzide son şeklini almadı ama ozaman  elimde olmayacağından şimdiden paylaşmak istedim....


Aslında önceden  Sedo'nun şurada işlediği  şablonla yazmak istemiştim fakat özellikle güllü ve melekli istenince,daha önce arşivimde bulunan bu harfleri işlemeye karar verdim...


Minik bir kız için işlendiğinden renklerini kumaşın tonuna uygun olan pembe tonlarından tercih ettim.


Haftanın kalan günlerinin hepinize neşe getirmesi dileğiyle...
Şimdilik hoşçakalın...

17 Mart 2013 Pazar

Yine yeni güller...

Daha önceden de buna benzer bir iş çalışmıştım. Bu sefer terziye kenarları için koton dantel geçirttirdim.


Keten kumaş üzerine rokoko güller işedim...


 
Hepinize güneşli güzel bir pazar diliyorum.
Sevgilerimle,
İjlal...

7 Mart 2013 Perşembe

Pasta ayı....

Kızımın doğumgünü için yaptığım çikolatalı,çilekli pasta ve geçenlerde ağırladığım özel bir konuğum için yaptığım elmalı turta....


Çilekli pasta aslında çilekli değildi:))
Ferrero rocher çikolatasından elimde olsaydı.Üzerini onunla süsleyecektim ama biryandan da çilekli bir bahar pastası yapmak niyetindeydim..Böylelikle ortaya bu çikolatalı çilekli pasta çıktı...

Malzemeler:
Pandispanya için:
5 yumurta
6 yemek kaşığı tozeker
200 gr. çekilmiş fındık
2 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu..
Ara kreması için:
200 gr.tereyağı
200 gr. çikolata
2 yemek kaşığı nutella
4 adet fındıklı,çikolatalı gofret..
Üzeri için:
100 gr.bitter çikolata
100gr.sütlü çikolata
1 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı krema

Hazırlanışı:
Pandispanyasını hazırlamak için ilk önceYumurta aklarını ve sarılarını ayırın,
Aklarını,tozşekerle beraber iyice köpürene kadar çırpın..
un +kabartma tozu + kakao karıştır.Unlu karışıma çekilmiş fındığı da ekleyin..
Yumurta sarılarını Unlu karışıma ekleyin ve yumurta akını söndürmeden ekleyin..
Mixerle bir-iki dakika çırptıktan sonra yağlanmış kelepçeli kalıba dökün.
Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın,yaklaşık 30 dakika, kürdan testini geçene kadar pişirin ve fırından çıkarın.......Soğuduktan sonra ikiye bölün ve ilk katını tekrar kalıba yerleştirin....


Ara kreması için ilk önce tereyağını ve çikolatayı benmari usulü eritin.İçerisine Nutellayı da ekleyip pütürsüz olana kadar kısık ateşte eritin.Ocaktan alıp içerisineelinizle ufaladığınız gofretleri katıp karıştırın ve ortadan ikiye böldüğünüz pandispanyanın ara katına sürün..biraz soğuduktan sonra ikinci katı kapatıp üzerine bir ağırlık koyarak buzdolabında birkaç saat bekletin....
Üzeri için ise krema hariç verilen malzemeleri yine benmari ekilde eritin içerisine kremayı da katıp pürüzsüz bir glazür elde edene kadar karıştırın ve dinlendirdiğiniz pastanın üzerine kalıptan çıkarmadan dökün..soğuduktan sonra dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz...
Elmalı turtayı daha önce yayınladığımdan tekrar yazmak istemedim ama siz tarifine buradan bakabilirsiniz...

Her işiniz rast gitsin,
Huzurunuz kaçmasın efendim,
bir sonraki yayına kadar,şimdilik hoşçakalın
Sevgilerimle,
İjlal...