30 Haziran 2012 Cumartesi

Badambura...

Bademden yapılmış şekerbura..Azerbaycan mutfağına ait farklı bir çörek...


Gereken malzemeler ise daha önceden yayınladığım,
Şekerbura hamuru,
1 su bardağı bademunu,
Yarım su bardağı tozşeker,
yarım paket eritilmiş tereyağı...


Hazırlanışı:
Hamuru hazırlayıp ceviz büyüklüğünde bezeler yapıyoruz..
Her bezeyi tabak büyüklüğünde açıp arasına eritilmiş tereyağı sürüyoruz ve üst üste koyuyoruz..
tüm bezeler bu şekilde hazırlandıktan sonra merdaneyle hamuru uzunlamasına tepsi büyüklüğüne gelene kadar açıyoruz...
sonra sıkıca sarıp rulo haline getiriyoruz ve 1 cm.eninde rulodan yuvarlaklar kesiyoruz...
elimizle bu kestiğimiz parçaları bastırıp arasına şekerburaiçi gibi hazırladığımız bademli-şeker karışımını koyup kapatıyoruz...
Tepsiye rulonun orta kısmı üste gelecek şekilde koyup,180 derecede 20-30 dakika pişiriyoruz...
soğuduktn sonra pudra şekeri serpip elimizle hafiften siliyoruz,böylelikle hamur katlarının arasına şeker  girecek ve katlar belirginleşek...
Tuzlu bir harç yapıp,aynı şekli poaçaya da uygulayabilirsiniz....


Hepinize mutlu,sefalı,sağlık dolu günler.....

29 Haziran 2012 Cuma

Cookie---Tarifim...

Bildiğimiz damla çikolatalı bisküvit-kurabiye....
Hanımeller bisküvüsü tadına yakın ev yapımı güzel bir tarif...



Malzemeler:
200 gr. soğuk tereyağı(birdaha ki sefere daha az koyacağım)
300gr. tozşeker
1 pkt.vanilya veya birkaç damla vanilya esansı
1 yumurta
450gr.un
1 çimdik tuz
1,5 pkt. kabartma tozu(birbuçuk paket)
200 gr.damla çikolata..
Hazırlanışı:
teryağı + tozşeker +vanilya + yumurta karıştır..
Un + tuz+kabartma tozunu harmanlayıp yağlı karışıma ekle ve iyice yoğur..
en son çikolata parçalarını da atıp hafif biraz daha yoğurun.
3o dakika dolapta dinlendirdikten sonra su bardağı yardımıyla şekil verip orta ısılı bir fırında üzeri kızarana kadar pişirin..
NOT:
*Tepsiye aralıklı dizmeyi ihmal etmeyin...
*soğuduktan sonra tepsiden çıkarıp servis edebilirsiniz..
*Buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz..
*çocuklarımın süt ile beraber en sevdiği kurabiye....


Bu arada işlediğim diğer runner'ın bitmiş hali...


Hepinize güzel br gün diliyor,hoşça ve sevgiyle kalın diyorum..
sevgilerimle,
İjlal'iniz...

27 Haziran 2012 Çarşamba

masam..

Geçtiğimiz hftalarda misafirim vardı...
Bende bu vesileyle yaza uygun güzel bir masa hazırlamaya çalıştım..

Kenarda oturan köşe mankenini de çekivermişim...


Menüde:
Mercimekli köfte




Zeytinyağlı yaprak sarma:


portakallı kurabiye:


ve henüz masada olmayan.
Çilekli pasta
tavuklu semizotu salatası
Havuçlu tarator..
Vardı..


Tarifleri üzerine tıklayınca bulabilirsiniz...


Umarım sizde beğenmişsinizdir..
Hepinize güzel bir akşam diliyorum,
sevgilerimle,
ijlal'iniz....

24 Haziran 2012 Pazar

Gül'ün böreği....




Kurs arkadaşlarımdan sevgili Gül'ün meşhur çin böreği,öyle ki yiyenlerin favorisi oldu...Biliyorum böreğin hası elaçması olandır fakat sizde benim gibi elaçması börek fakiri iseniz aynı tadı veren bu böreği kesinlikle öneririm.....
Bir gün öncesinden hazırlanan pratik ve leziz bir börek...
Çin böreği:
6 adet hazır yufka
HARCI İÇİN
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 şişe soda
ARA HARCI
300 gr.kıym 2 baş kurusoğan
1 büyük patates
birer çay kaşığı tuz +karabiber+pulbiber+kimyon
HAZIRLANIŞI:
Sıvıyağ+tahin+soda karıştırılır..
kıyma soğanla beraber kavrulur.Baharatlar da karıştırıldıktan sonra ocaktan alınır ve içerisine çiğ patates rendelenir..
bir yufka serilir üzerine tahinli harçtan yayılır ve 2.yufka üzerine sürülür..Tekrar tahin sürülüp 3.yufka da serilir ve 16'ya bölünüp arasına kıymalı harçtan konularak sigara böreği gibi sarılır..
Diğer yufkalarda aynı işlemden geçirildikten sonra 1 gce buzlukta bekletilir ve ertesi gün buzu çözülmeden yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip 180c fırında kızarana kadar 40 dakika kadar pişirilir..
sıcakken servis edilir...


Hepinize güzel bir pazar gecesi diliyorum.
Sevgilerimle,
İjlal...

16 Haziran 2012 Cumartesi

Bahçe,pay ve yeni masaörtüm...

Sıcakların biranda bastırması bizi bahçe keyfinden alıkoyamadı....


İlkönce kayısılar ve şeftaliler toplandı...


Erikler de toplanıp sepete dolduruldu....


Hatta toplanan taze asma yapraklarına eşlik etsin diye missler gibi kokan naneler de toplandı....


Ganimetler sevildi......


Yıkanıp masada ki yerini aldılar...


Sonra da fırınlanıp,misler gibi bir pay oldular.......
Malzemeler:
7-8 yemek kaşığı tozşeker
1 tutam tuz
200gr.soğuk tereyağı
1-2 yemek kaşığı soğuk su
600-700gr.Şeftali
1 tutam muskat rendesi
2-3 yemek kaşığı bayat ekmek rendesi (ben kalan keki rendeledim)
350gr.un
1 Yumurta
2 kaşık tozşeker.
Hazırlanışı:
Un + 4 yemek kaşığı tozşeker + tuz karıştır...Tereyağını da küp küp doğrayıp ekle ve yoğur..
Toplanması için en son 2 yemek kaşığı soğuk suyu ekle ve 1 saat dinlenmesi için dolaba kaldır....
***
Şeftalileri soy,çekirdeklerini çıkar ve elma dilimi gibi ay şeklinde doğra.1 tutam muskat rendesi +kalan tozşeker + ekmek rendesini karıştır ve şeftalilere ekle...
***
Dolaptan çıkardığımız hamuru ikiye böl ve bir parçasını iki yağlı kağıt arasında kalıbın genişliğine göre merdaneyle aç...Yağlanmış kalıba kenarları dışarıda kalacak şekilde yay.ve kalıbın dışındakileri alıp kalan hamura ekle...İçerisine şeftalili karışımı dök..İkinci hamuruda aynı şekilde açıp en üste yay...Üzerine bıçakla 7-8 çizik atıp orta ısılı fırında 45 dakika pişir,üzerine yumurta sarısını sürdükten sonra 2 yemek kaşığı tozşekeri serpip tekrar fırına sür ve 20 dakika daha pişir....
Fırından çıkarıp soğutun.
Yanında krema veya dondurmayla servis edebilirsiniz...

Hepinize güzel bir pazar diliyorum...
Sevgilerimle,
ijlal...

11 Haziran 2012 Pazartesi

Sergimiz.....


Yoğun birkaç günün ardından sizinle paylaşmak İstediğim çok şey var..
Ama ilkönce geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz nakış kursu sergisinden,arkadaşlarımın elemeği göznuru eserlerinden karelerle sizleri başbaşa bırakıyorum..


Tüm arkadaşlarımın ellerine sağlık diyor ve hepinize güzel bir hafta diliyorum..
sevgilerimle,
İjlal...