22 Mayıs 2012 Salı

Sacher torte,dünya kek pasta günü ve ödülüm....

Bugün dünya kek ve pasta günü imiş..eeee bende bir kek ve pastasever olarak bu tanınmış pastayla katılayım dedim....
Aslında sırada elişlerimi tanıtacağım bir post vardı.Ne zamandır yemek dışında pek birşey paylaşamamaktan şikayetçiydim..Sonuçta sadece kek-börek-pasta olmuyacaktı bu blogta ama şartlar nedense bu aralar yemeklerden yana oldu....


Bu turtanın adı SACHER TORTE.Avusturya ya ait bir turtaymış....Adınıda ustasından almış..İnternette ilginç bir de hikayesi var merak edenler konuyla ilgili birçok yazı bulabilirler.Ben de özellikle hikayesi ve orjinal ismi olan tatlara bayıldığımdan denemek istedim..İyiki de denemişim ortaya mükemmel bir lezzet çıktı.....



Tarifi için gereken malzemeler:
Hamuruna:
120 gr. tereyağı
200 gr. tozşeker
birkaç damla vanilya esansı
6 yumurta sarısı ve 6 yumurta akı
150 gr. un
1,5 paket 125 gr. bitter çikolata
150 gr. un5-6 çorba kaşığı marmelat..

Ara sosu için:

150 gr. tozşeker
3 yemek kaşığı kakao
yarım su bardağı su
1,5 paket bitter çikolata


Hazırlanışı:
 yumurta aklarını bir çimdik tuz ile iyice köpürene kadar çırpın (sağa sola akmamalı)
tozşeker +vanilya +tereyağını ayrı bir kapta iyce çırpın...Yumurta sarılarını bu karışıma ekleyin.
Çikolatayı benmari olarak eritin ve ekleyin,unu da ekleyip iyice çırpın..En son yumurta köpüğünü  de katıp söndürmeden br kaşıkla iyice karıştırın.
Yağlanmış tepsiye döküp,orta ısılı fırında kürdan testini geçene kadar 30 dakika kadar pişirip fırından çıkarın...
soğuduktan sonra ikiye bölün....

sosu için ise:
Şeker+kakao+suyu karıtır ve ocakta pişir..
Kaynadıktan sonra içerisine çikolataları ekle ve eriyene kadar karıştır...
İkiye böldüğünüz pandispanyanın arasına ilkönce hazırladığınız çikolata sosunun yarısını sürün ve marmelatı da bunun üzerine sürüp ikinci katı kapatın...
Kalan sosu İkinci katın üzerine kapatın ve buzdolabında 1-2 saat soğuttuktan sonra servis edebilirsiniz....

 Bu arada çok sevdiğim elişlerine ve zevkine hayran olduğum sevgili Dolunay'dan aldığım ödülü de paylaşmak istedim...


Buradan hepinize sevgi ve selamlarımı yolluyorum ve dilerim inşallah bu sacher torte'yi birlikte yeme fırsatı buluruz....


16 Mayıs 2012 Çarşamba

böğörtlenli mermer kek....

Asıl tarifi yabanmersinli olan bu keki böğörtlenli yaptım....
Böylelikle Dolabımda kalan son böğörtlenleri de kullanmış oldum...


Malzemeler:

150-200 gr.böğörtlen
1 yemek kaşığı limon suyu
200gr.tozşeker(1 su bardağından 1 parmak fazla tozşeker)
200 gr.Tereyağı veya margarin(herzaman ki gibi tereyağı kullandım)
1 tutam tuz
1 paket vanilin (birkaç damla vanilya özütü kullandım)
4 yumurta
350 gr. un (2 su bardağı kullandım)
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı süt
30-50 ml kayısı veya şeftali suyu


Hazırlanışı:

Böğörtlen + limonsuyu ve bir-iki yemek kaşığı suyu ısıya dayanıklı bir kaba alıp kısık ateşte suyunu salıp birz yumuşayana kadar pişirin...

Oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağını çukur bir kaba alın..
Üzerine şekeri +tuzu ve vanilini döküp çırpın.Yumurtaları da teker teker ekleyip kremsi bir kıvam alana dek çırpın.Un + kabartma tozunu katıp çırpmaya devam edin,katılaşan hamura 3 kaşık sütü de ekleyp çırpın.
Elde ettiğiniz hamuru 2'ye bölün...
1 .hamura meyvasuyunu katıp iyice çırpın ve yağlanmış,unlanmış bir kek kalıbına dökün...
2. hamura hazırladığınız böğörtlenleri ekleyip çırpın ve kalıptaki diğer hamurun üzerine yayın..
Bıçak yardımıyla birbrine birazcık karıştırıp mermer formu verin...
175 derece de 45-50 dakika,kürdan testini geçene kadar pişirin...
soğuduktan sonra servis edebilirsiniz..


Afiyet olsun...
Sevgilerimle,
ijlal'iniz...........

2 Mayıs 2012 Çarşamba

çilek mevsimi..........

Herzamnki gibi bisürü bahanem var....Buralara uğramayı okadar çok istememe rağmen birşeyler hep engel oluyor..Kendi kendime acaba sıkılıyormuyum bu blog işinden diye sormadım değil ama öyle olsa sürekli o blogtan bu bloga dolaşıp durmam neyin nesi...


Sanırım farklı birşeylerle karşınıza çıkma isteğim sık sık çıkmamı engelliyor...
Bir de sizinde farkettiğiniz gibi hep yarım kalan elişlerim bu seferde terzi engeline takıldı...23.nisan kostümlerini dikmekle uğraşan terzimin zamansızlığından çok şikayetçiyim............

Gelgelelim bu nefis pastaya......
Malum çilek mevsimi geldi ve hemen kolları sıvadım bu  gördüğünüz pastayı yaptım..
Tarifi bizim pastane arşivinden ve daha önce de yayınlamıştım...
Çok beğenilen bu pasta sevgili arkadaşım Bülvin ve pastalarla arası pek iyi olmayan kızı Ceylin'in de favorisi...


Sizin için Bülvin ve benim yaptığım çilekli pervanenin görüntüleri...


Bu arada balkonum çiçeklendi..
Petunyalarım cıvıl cıvıl......


En yakın zamanda daha güzel görüntülerle tekrar buluşmak ümidiyle...
Şimdilik hoşçakalın..