30 Haziran 2012 Cumartesi

Badambura...

Bademden yapılmış şekerbura..Azerbaycan mutfağına ait farklı bir çörek...


Gereken malzemeler ise daha önceden yayınladığım,
Şekerbura hamuru,
1 su bardağı bademunu,
Yarım su bardağı tozşeker,
yarım paket eritilmiş tereyağı...


Hazırlanışı:
Hamuru hazırlayıp ceviz büyüklüğünde bezeler yapıyoruz..
Her bezeyi tabak büyüklüğünde açıp arasına eritilmiş tereyağı sürüyoruz ve üst üste koyuyoruz..
tüm bezeler bu şekilde hazırlandıktan sonra merdaneyle hamuru uzunlamasına tepsi büyüklüğüne gelene kadar açıyoruz...
sonra sıkıca sarıp rulo haline getiriyoruz ve 1 cm.eninde rulodan yuvarlaklar kesiyoruz...
elimizle bu kestiğimiz parçaları bastırıp arasına şekerburaiçi gibi hazırladığımız bademli-şeker karışımını koyup kapatıyoruz...
Tepsiye rulonun orta kısmı üste gelecek şekilde koyup,180 derecede 20-30 dakika pişiriyoruz...
soğuduktn sonra pudra şekeri serpip elimizle hafiften siliyoruz,böylelikle hamur katlarının arasına şeker  girecek ve katlar belirginleşek...
Tuzlu bir harç yapıp,aynı şekli poaçaya da uygulayabilirsiniz....


Hepinize mutlu,sefalı,sağlık dolu günler.....

23 yorum:

  1. Ellerinize sağlık...Ben hep tuzlusunu yapıyordum..Şkerliside çok güzel görünüyor..badem fikrine bayıldım..mutlaka deneyeceğim..sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. İlave bilgiden ziyan gelmez. Azerilerin baştacı aslında "Şekerbura" dır.

    Çünkü; Nevruz bayramının geleneksel üçlüsü ya da sacayağı;Baklava (Azeri lehçesiyle- Paxlava, Goğal (tarifini verdiğiniz hamur tuz ile karılır ve iç malzemesinde sarıkök denilen baharat ve kimyon tohumu yoğun bir şekilde kullanılır ama Goğal açma gibi yuvarlanır; onun büyüklüğünde ortası açık olarak pişirilir) ve Şekerbura" dır.

    Şekerbura' nın makbülü üzeri özel aleminyumdan yapılmış cımbız benzeri bir aletle nakışlanmış olanıdır.

    Bizde kahve nasıl kızın seçiminde etkiliyse; şekerbbura nakışı da kızın maharetini ve zevkini gösterir.

    Azeri mutfağında sarıkük, safran ve kimyon tohumu çok fazla kullanılır. Özellikle sarıkök; pilav ve baklava dahil her türlü yemeğin tadını farklılaştıran en önemli baharattır. (Bir de bizim kullanmadığımız kişmiş taze yada pişmiş her tuzlu yemek ve salatada kullanılır)

    (Yazdıklarımı ukalalık saymazsınız umarım; 11 sene Azerbaycan' da kaldığım için yemek kültürlerini yakından izledim ve yapmayı da denedim)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Çok lezzetli bir kurabiye, bayılırım.
    Çok güzel görünüyorlar, ellerinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık farklı bir tarif paylaşım için teşekkürler
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Nefissss görünüyor,ye beni diye bağırıyor adeta,ellerinize sağlık..Yapmalı,yemeli..

    YanıtlaSil
  6. Canim masallah cok guzel olmus elinize saglik olsun. Bir Azeri olarak Ben bunu hic yapmadim .

    YanıtlaSil
  7. olsa da yesem....

    eline sağlık canım :)

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık görüntü tatlı iştahımı ev içimi açtı ;)

    YanıtlaSil
  9. Bu hamuru yapmayi hep istemisimdir, ama ciceklerimden bir türlü sira gelmedi..::)) Tatilden sonra deneyecegim insallah... Sevgilerimle Iclalcigim...

    YanıtlaSil
  10. oh dein Tablett mit der Dekoration sieht so wunderschön aus - der Kerzenleuchter ist toll und auch das süße kleine Kännchen -

    lg. Ruth

    YanıtlaSil
  11. Valla, spiralli olsun, cımbız nakışlı olsun, badem unlu kurabiyelere de bayılırım, buna da bayılacağıma eminim, deneyeceğim mutlaka, ellerine sağlık, görüntüsü nefis, tadını da tahmin edebiliyorum ne nefistir kimbilir.

    YanıtlaSil
  12. Hımm pek leziz bir şeye benziyor, yapan eller dert görmesinler.

    YanıtlaSil
  13. Harika gözüküyor,elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  14. içinde badem varsa kesin çok güzeldir zaten görüntüsüde harika..o zaman denemeli:))ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  15. hmmm! cok leziz görünüyor! Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  16. Şekli ne kadar güzel olmuş ellerine sağlık canım:) sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. marifetli,hamarat arkadaşım,ellerine sağlık,nefis görünüyor,tadına bakmak kısmet olmadı hiç,kokusu nasılsa gelir buralara uçarım hemen yanına,kahveler benden ama oldumu:)
    ellerine sağlık,
    kocamann öpüyorum,
    şeri...

    YanıtlaSil
  18. çok lezzetli ve değişik bir lezzet olmuş.

    YanıtlaSil
  19. Yazlıktayım, boş vaktim var hatta badem tozumda ...mutlaka deneyip, sonucu yazacağım.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  20. Of of of nefis nefis, çok enteresan ve insanın aklına değişik fikirler getiren bir tarif. Denemeli :)

    YanıtlaSil
  21. Şuan evimde bademunu olmadığı için çok mutsuzum :(

    YanıtlaSil
  22. ne güzel görünüyor kurabiyeler ,şamdanlı supla sunumunu çok beğendim..

    YanıtlaSil
  23. Bademin girdiği herşey nede güzel oluyor. Ellerinize sağlık,

    YanıtlaSil