31 Mayıs 2010 Pazartesi

şu köşe hem yaz, hem kış köşesi..

Eminim herkesin evinde işten güçten arta kalan zamanlarda oturup dinlendiği,yeri gelip kitap,dergi v.s okuduğu yada yeri gelip elişini,örgüsünü yaptığı veya ayağını uzatıp dinlendiği bir köşesi vardır..
yoksa da mutlaka olmalı...
işte salonda ki köşem...
Aslında amacım görünen turtanın tarifini yayınlamaktı ama bu dinlendirici köşenin ayrıntılarını da paylaşmak istedim...
Veee işte pudingli,labneli ve kuruüzümlü turta:
Tarifini çok sevdiğim bir blog olan sevgili Damak tadı Gül'ün blogunda görmüştüm.Hazır elimde malzemem varken yapmaya karar verdim..
Birkaç küçük değişiklik dışında birebir uyguladığım bu turtanın tarifi için buraya bir tık yeterli...
bu birkaç küçük değişiklik ise haşhaş tohumu yerine 1 su bardağı kuruüzüm kullanmam,birde üzerine 1 çay bardağı yumurtalikörü ile 200gr.kremayı karıştırıp yaymam oldu okadar...

Yapmak isteyen arkadaşlara şimdiden afiyet olsun diyor ve haftaya güzel bir şekilde başlamanızı diliyorum...
şimdilik hoşçakalın..

 Ayy ! unuttum komşuya giden tabaktan,bir dilimde size sunuyorum
afiyet olsun...

29 Mayıs 2010 Cumartesi

hem göze hem damağa...

Geçengün sevgili arkadaşım Bülvin'in yeni evinin ilk çay saatindeydik..
Bülvin herzamanki gibi tüm maharetini ve zevkini dostlarına kusursuzca sundu bol muhabbetli ve keyifli bir gündü tabi yanında ki lezzetlerde bu muhabbetlere ayrı bir tat verdi...
Bülvin'in yeni evinde ki huzuru her haliylede ortama yansıyordu.
eeeee ne demişler''ev alma komşu al''gerçektende çok doğru bir söz hele hele tüm gününü ev ve bahçe arasında geçiren ev kadınları için çevresinde uyum sağlayacağı kahvesini içerken keyfine keyif katacak bir sohpetin de olması,en azından bir tabak yemeğini bile paylaşmasının nekadar huzur verdiğini  bilmek güzel....

Bu arada menüde daha önce tatmadığım lezzetlerde vardı neler mi?
patates yuvalama
Tarifi.
malzemeler.
3,5 su bardağı un
yarım kg.haşlanmış patates
2 yumurta
tuz,karabiber
yarım demet kıyılmış maydanoz
hepsini karıştırıp hamur yapıyoruz,ince uzun köfteler hazırlayıp sonrada küçük parçalara bölüyoruz.Çatalla üzerine şekil verip buzdolabında biraz dinlendiriyoruz.Kaynar suya atıp mantı gibi yukarıya doğru çıkınca bir kaba alıyoruz üzerine ise sosunu döküp servis ediyoruz..
sosu için:
1 çay kaşığı tereyağı
1 paket krema
1 kase kaşar peyniri rendesi

önce yağı eritip kremayı yavaşça ekliyoruz krema kabarmaya başlayına içerisine kaşar rendesinide ekleyip,peynir iyice eriyinceye kadar ısıtıyoruz ve patatesli minik köftelere döküyoruz....
 cevizli kırmızı pancar salatası
1 kase kırmızı pancar turşusu
1 kase konserve veya haşlanmış mantar
1 çay bardağı haşlanmış pirinç
2 adet haşlanmış patates
1 kase sarmısaklı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1 kase ceviz
hepsini küp küp doğrayıp yoğurtla karıştırıyoruz ve üzerini istediğimiz gibi süsleyip servis ediyoruz..
Sebzeli yoğurtlu börekler.
1kg.hazır yufka
3 adet közlenmiş patlıcan
3 adet közlenmiş biber
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt.
üzerine ise sarmısaklı yoğurt.

İlk önce 1 kaşık yağı eritip unu sarartıyoruz ve sütüde yavaş yavaş ekleyerek beşamel sosunu hazırlıyoruz ve içerisine doğradığımız közlenmiş sebzelerde katıp sebzeli harcı hazırlıyoruz yufkaları kesip paçanga böreği şeklinde sarıp kızgın yağda altlı üstlü kızartıyoruz fazla yağınıda alıp servis tabağına diziyoruz üzerinede sarmısaklı yoğurdu dökerek servis ediyoruz...

Komşusu Ümmühan ablanın yaptığı nefis kekli baklava..
tarifi ise pekyakında

 ve Bülvin'in nefis Cheesecake'i tarifine buradan da ulaşabilirsiniz...

Şimdilik herkese güzel bir haftasonu diliyor ve hoşça,sevgiyle kalın diyorum...

26 Mayıs 2010 Çarşamba

gömüldüm kaldım..

Evet ya!! Uzun zaman oldu buralara uğramayalı,açıkçası pek ara vermezdim bu kadar ama son zamanlarda iyice bağımlısı olmuştum bilgisayarın ve oturdummu kalkamıyordum,neyse ki en büyük hobim beni kurtardı,şimdi ona vakit harcıyorum...

Eve gelir gelmez üzerimde ki pantolonu bile değiştirmeden aldım elime sazımı...
Ve bu gördüğünüz modele başladım...
Bazı arkadaşlar bana kaneviçenin kumaşa nasıl geçirildiğini sormuştu,bende bu yüzden henüz tamamlanmamış haliyle resimlemek istedim.
İlk önce tuhafiyelerden aldığım kaneviçeyi kumaşa göre kesip teğelliyorum,kasnağa geçirdikten sonra modelide alıp elime, başlıyorum işlemeye...
Modeli Rıco desıgn' e ait olan bu şablonu ise yapmak isteyen arkadaşlara gönderiyorum...
Ben renkleri tıpatıp kullanmadım çünkü elimdeki kumaşım krem rengindeydi ve daha koyu renkleri tercih ettim,isteyenler elinde işlemek istedikleri kumaşın rengine görede ayarlayabilirler ama açıkça söyleyeyim en çok iplerin renklerini ayarlarken yoruluyorum,mesela dört ayrı tonda pembeler,yeşiller ayarlamak bazan kafamı karıştırabiliyor...




şimdilik herkese güzel bir hafta dileyerek hoşçakalın diyorum ve uğrayamadığım arkadaşlara doğru zıplıyorum..
sevgiyle kalın..

18 Mayıs 2010 Salı

Çilek mevsimi devam ediyor..

Çileklere doyamadık.
Turtaları,reçelleri,fideleri derken tüm yazı çilekle beraber geçiriyoruz..
Antalya-Side yolu kenarına parketmiş çiftçiler mis gibi kokan çileklerle almazsanız darılırız modunda duruyorlar,eeee almazsak darılırlar napalım bizde aldık ve yine reçel yaptık...

Kasasında böyleyken bile kumuna,tozuna aldırılmadan yarısı yendi ve kalan yarısı da aşağıda ki hali aldı...

Yanlız kızımla beraber süsledik kasasını ama üzerine yapıştırdığımız etiketler nemlenince yapışmadı:((
Bu arada balkonda ki sardunyalar ve minik kurbağalarda bize selam verdiler ve herkese çilek tadında bir hafta dilediler....


16 Mayıs 2010 Pazar

Portakallı peykek,cheesecake,Kaesekuchen...


Buralarda portakal mevsimi bitmiyor.Herzaman tazecik ve sulu portakalları bulmak mümkün.Bende çocuklarımın kahvaltısında eksik etmediğim taze sıkılmış portakal suyunu bu sefer hazırlamış olduğum peykekte kullanmak istedim...
Tarif için malzemeler..
Hamuru için:
100 gr.tozşeker
250 gr. un
1 yumurta
160 gr.tereyağı
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çimdik tuz

Tüm hamur malzemelerini yoğurup yumuşak bir hamur yapıyoruz,buzdolabında yarım saat dinlendirdikten sonra kelepçeli kalıba çanak şeklinde döşüyoruz...



iç dolgusu için:
yarım su bardağı kuru kayısı(küp küp doğranmış)
1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi..
500 gr. süzme yoğurt( Sütaş'ın süzme yoğurdunu öneririm çünkü tatlımsı oluyor.)
200 gr.labne peyniri
3 yumurta
1 paket vanilyalı puding
1 pkt.vanilya
2 yemek kaşığı portakal suyu..
200 gr.tozşeker

Tabana yaydığımız hamurun üzerine portakal kabuğu rendesi ve küp doğranmış kayısıları karıştırıp heryerine gelecek şekilde serpiyoruz.
Diğer taraftan derince bir çırpma kabında  yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz,kalan malzemeyide karıştırıp iyice çırptıktan sonra hamurun üzerine döküyoruz.
175 derecede yaklaşık 1 saat pişiriyoruz fırından çıktıktan sonra henüz tam soğumamışken hazırladığımız portakal peltesini üzerine döküp hertarafına dağılacak şekilde ayarlıyoruz ve buzdolabında 2-3 saat soğuttuktan sonra servis ediyoruz....

Portakal peltesi için:
2 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
1 ,5 su bardağı portakal suyu
2 yemek kaşığı nişasta
yarım su bardağı tozşeker..
Hazırlanışı.
İlk önce hepsini küçük bir tencere veya sütlükte karıştırıyoruz.Nişasta iyice eridikten sonra kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz ve ocaktan alıp bir iki karıştırdıktan sonra donmasını beklemeden kalıptaki peykekin üzerine döküyoruz..

Herkese güzel bir hafta dileyerek hoşçakalın diyorum
sevgiyle kalın...

12 Mayıs 2010 Çarşamba

Pırasalı ve kabaklı kiş,elmalı yoğurt ile...

Bugün bizim damak tadımızdan biraz farklı olan sebzeli kiş yaptım .
Oldukça hafif ve dediğim gibi farklı olduğu için sizinle de paylaşmak istedim...

Yanında ise yine damaklarda farklı ve bir okadarda sağlıklı olan elmalı yoğurtlu bir sos hazırladım..
Tarifini yine yabancı bir dergiden almıştım,uzun zamandır denemek istediğim bir tarifti,gerçektende hem akşam yemeğine hemde çay saatlerine yakışan bir lezzet oldu..
Biz bunu akşam üzeri balkon keyfi yaparak hüplettik,içerisinde pırasa olmasına rağmen çocuklarım bile severek yediler .
Tarifine gelince....
Malzemeler:
hamuru için:
200 gr.un
100 gr. tereyağı veya margarin(ben 50gr.margarin +50 gr. tereyağı kullandım)
1 yumurta
tuz
İçine:
4 yumurta
400gr.yeşil kabak
600gr.pırasa
150gr.tavuk veya hindi jambon
400 gr.süt
karabiber,tuz..

Hazırlanışı:
ilkönce oda sıcaklığında ki yağ ve yumurtayı karıştırıp unu katıyoruz.Tuzunu da ekleyip yumuşak bir hamur yoğuruyoruz..
Kelepçeli kalıbı yağlayıp yada yağlı kağıt serip hamurumuzdan bir parça koparıp,elde kalan hamuru kalıbın ortasına yayıyoruz..Kopardığımız hamuru ise yanlara yayarak çanak şekli veriyoruz.(daha önce elmalı turta yaparken hamurun yanlara çanak şekilde yayılmasını göstermiştim merak edenler ordan da bakabilirler).
sebzeleri yıkayıp ince halkalar halinde doğruyoruz ve tuzluyoruz..
çanağa önce sebzelerin yarısını yayıyoruz.Sonrasında şeritler halinde doğradığımız jambonları diziyoruz ve kalan sebzeleride üzerine tekrar döşüyoruz..
Başka bir kapta 4 yumurta ve sütü karıştırıyoruz,karabiber ve tuzuda ekleyip hazırladığımız karışımı yavaş ve dikkkatli bir şekilde sebzeli çanağımızın üzerine döküp 175 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 50 dk.pişiriyoruz...
Ilıdıktan sonra kalıbından çıkarıp yanında elmalı sos ile servis ediyoruz...

Elmalı sos
3 ortaboy rendelenmiş elma
4 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 su bardağı kıyılmış maydanoz
tuz,karabiber
süslemek için nane yaprağı..
Hazırlanışı.
Hepsini karıştırıp sos yapıyoruz ve nane ile süslüyoruz..
Özellikle sebzeli kişlerin yanında sunacağınız hafif ve lezzetli bir sos..
 
Bu arad bu yukarıda gördüğünüz şeker ödülü bana layık gören sevgili Gönül ve sevgili Ahu'ya çok çok teşekkür ederim.
Bende bu ödülü sağımda ki tüm blogdostlarıma gönderiyorum
hepinize sevgi ve selamlıyor  ve şimdilik hoşçakalın diyorum ..

11 Mayıs 2010 Salı

Bitirdim..

Çok tembel hissediyorum kendimi..Pızza yapmak için aldığım mantarlar,sote oldu..Hazır yufkalar acele sigara böreği oldu ve yemek yapmak,vakit harcamak işkenceye dönüştü..Biliyorum hep bu bitirmem gereken elişleri yüzünden..Herşeyden önce onları bitirmem lazım ama biri bitmeden diğeri başlıyor,tatil geliyor...ufff panik atağım harekete geçiyor hemen içeriye gidip yarım kalan böreklerimi sarayım ve sizin için de daha önceden yapım aşamasını sunduğum panomun bitmiş halini sunayım......



İstediğim gibi fotoğraf çekememekten yakınıyorum.galiba makinadan kaynaklanıyor ve hala  tüm özelliklerini çözemiyorum sanırım megapikseli daha yüksek bir makina almak lazım ama nezaman???

 
Elimde şablonum olmadığı için yakından çekilmiş resimleri bölüm bölüm paylaşmak istedim...

Hepinize haftanın geri kalanında bol kahkahalı günler diliyorum..
sevgiyle ve neşeyle kalın....

9 Mayıs 2010 Pazar

Canım annem seni çooooook seviyorum..

Canım annem,melek annem,kelebek annem,pembe annem....
Oğlumun terimleriyle ve onun minicik yüreğinde hissettiği gibi seviyorum seni,Hala büyümedim yanında hala küçüğüm ve hala ihtiyacım var öğrettiklerine.....
Hergün olduğu gibi bugünde seni çok seviyorum..


Herkesin annelerinin günü kutlu olsun hepimizin annelerine sevgiler ve öpücükler gönderiyorum.

Sevgiyle ve neşeyle kalın....

6 Mayıs 2010 Perşembe

Balkonda çikolatalı muffin...

Bu muffin tarifini Narince'nin blogundan almıştım çok pratik ve leziz bir tarif hele evde çikolata canavarları varsa hemen öneririm çünkü onlara  protein yedirmenin en güzel yolu bu muffinler...


Tarifi için Narice'nin bloguna bir tık yeter...
Nedense benim vişnelerim istediğim gibi pörtlemediler ama yinede mayhoş mayhoş harika oldular...
bu arada tarifteki şeker miktarı biraz az olabilir biraz daha tatlı isteyen şeker oranını fazlalaştırabilir...Birde isteyenler üzerine çikolata susu ile servis edebilirler...


Arşivimi karıştırırken bulduğum bir gezi resimlerimizi buldum.
Hoş!! pek birşey yok ama yinede gezdiğimiz Side müzesinde ki,eşsiz eserlerin birkaçını paylaşmak istedim...

çok seviyorum ya melekleri  hemen dikkatimi çektiler ve paylaşmak istedim...

.

İşte bu meleklerde benim meleklerim...

4 Mayıs 2010 Salı

Yine güllere bezendim...

Evet ben yine güllerden gidiyorum zaten en sevdiğim desenler güller ve melekler.
Sırayla yaşıyorum onları...

Yakında bitmiş olacak ve terasımda ki beyaz koltukların üzerinde cıvıl cıvıl bir kırlent olacak...
.
Birde reçel yaptım,yaparken de dumura uğradım.
Ne bileyim hemen köpürüp taşacağını.Çilek işte,sulandığı gibi ocağı,fırını mahvetti..
Reçeli yapmam uzun sürmedi ama sabaha kadar olan temizlik ve ovma işi beni epeyce yordu.
Keşke ocağın ve fırının pembeye boyanmış halinide resimleseydim:)))
Tarifini sevgili Filizin blogundan almıştım.Filizin sade anlatımıyla hemen koyuldum...
Çilekler reçel iyice pişmeden ilk taşım kaynadıktan sonra alamadım,biraz daha geç aldım .
Herşeye rağmen sonuç mükemmel oldu,minikler bayıldılar malum yaz kış çilek yeseler bıkmayacaklar....

Neyseciğime efendim şimdilik hepinizi tek tek öpüyorum ve haftanın kalan kısmını en güzel bir şekilde geçirmenizi diliyorum..
Sevgiler,selamlar,
İjlal.

1 Mayıs 2010 Cumartesi

Orjinal bir Brownie ve yine bir melek...

Bu meleği ise çok önceden işlemiştim,simli iple işlediğim tek iş diyebilirim oldukça zorlanmıştım çünkü simli ipin simleri bir tarafa ipleri farklı bir tarafa gidiyordu....


Harika bir Brownie tarifi isterseniz bu tarifi mutlaka denemenizi tavsiye ederim..
tam istediğim lezzette bir Brownie oldu,tarifini yabancı bir blogtan almıştım,ölçüler DL olarak verilmişti ve bende açıkçası DLnin ne anlama geldiğini bilemediğimden yapmaya pek yeltenmemiştim ama araştırınca DLnin Desilitre yani Litrenin ondabiri olduğunu öğrendim ve hemen ölçü kabımı alıp ölçtüm..
Hakikaten bizim su bardağı ölçülerinden biraz daha farklı çıktı.
aynen sizede ölçü kabı ile ölçüp yapmanızı öneririm...





Malzemeler:
4 yumurta
5 dl tozşeker
300 gr. odasıcaklığında tereyeğı(ben 200 gr. tereyeğı ve 50 gr.margarin koydum)
2,5 dl un
2.5  dl kakao
1 çay kaşığı vanilya
2 dl iri kıyılmış ceviz8bende 1 dl kadar vardı ama yinede lezzeti yerindeydi)
Hazırlanışı:
25x30 cm.lik bir kalıbı yağlayın(ben kare borcam kullandım)
ilkönce yumurtaları ve tozşekeri krem gibi olana kadar iyice çırpın.Sonrasında tereyağını da ekleyip iyice karışana kadar çırpın.Un,kakao ve vanilyayı da ekleyip çırparak koyu renkli ve kek kıvamında bir hamur elde edin.En son olarakta cevizleri ekleyip kaşıkla şöyle bir iki sefer karıştırdıktan sonra,yağlamış olduğunuz kalıba dökün ve 25-30 dakika ortaısılı bir fırında pişirin.
Soğuttuktan sonra dilimleyip servis edebilirsiniz...