25 Aralık 2009 Cuma

yeniyıl pastası.......



 ..





Tarifini Alman bir arkadaşımdan aldım ve kesinlikle harika bir pasta..
Elmalı tatlardan hoşlananlar için  gerek tadı gerekse de görünümü açısından doyurucu bir pasta..
Yapımı ise;taban hamuru ,iç dolgusu ve üzerine sürülen köpük olmak üzere 3 aşamadan oluşuyor.Her ne kadar zor gibi görünse de oldukça pratik bir tarif.Yapılışına gelince;
malzemeler:
taban hamuru için:
250 gr. sinangil un
100 gr. şeker
1 yumurta
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
150 gr. tereyağı
ortasına:
10 küçük elma
50 gr.kuruüzüm
iç dolgusu için:
1 paket vanilyalı puding
150 gr. süt
2 paket süt kreması(400 gr.)
1 paket labne peyniri
1 paket vanilya
50 gram tozşeker
üzerine:
3 yumurta beyazı
4/3 su bardağı tozşeker
hazırlanışı:
Hamur için hazırladığımız tüm malzemeleri karıştırıp,yumuşak bir hamur yapıyoruz,eğer un az gelirse biraz daha ilave edebilirsiniz.Hamuru kelepçeli kalıba çanak şeklinde yayıyoruz.
elmaları soyup ortasını oyun ve hamura yerleştirin.Elmaların içlerini kuruüzümle doldurun ve bir tarafta bekletin..
diğer tarafta puding,süt ve 50 gr. tozşekeri karıştırın..
ısıya dayanıklı bir kapta krema,labne ve vanilyayı karıştırıp bir kaç dakika ısıtın.Daha sonra içerisine pudingli karışımı ekleyip bir taşım pişirin ve elmaların üzerine dökün.170 derecede yaklaşık 40 dk.pişirdikten sonra fırından çıkarıp yumurta köpüğünü (tarifi aşağıda)eşit bir şekilde yayıp 15-20 dk.daha ğişirin.soğuduktan sonra servis ediniz.
Servis etmeden 1 gece öncesinden yapmanızı öneririm çünkü nekadar beklerse okadar lezzetli oluyor.
yumurta köpüğünün hazırlanması:
yumurta aklarını çukur bir cam kaba alın,kabın tamamen kuru olmasına özen gösterin aksi halde yumurtalar istenilen hacimde köpürmeyebilir.Kabı ters çevirdiğinizde dökülmeyecek kıvama gelinceye kadar yaklaşık 5-10 dakika çırptıktan sonra içerisine 4/3 su bardağı tozşekeri ilave edip birazcık daha çırpın...
afiyet olsun..

20 Aralık 2009 Pazar

''Linzer Augen'' Yeniyıl kurabiyeleri...


Yeniyıla çok az zaman kaldı.Birçok yerde heryıl olduğu gibi hazırlıklar ve heyecan başladı.Biz de çocuklarla minik bir ağaç süsledik ve biraz eylenmek adına  bu gördüğünüz neşeli kurabiyeleri yaptık..
Metal bir kutu içerisinde uzun süre saklayacağınız bir kurabiye olduğu için yeniyıl hediyesi olarak ta değerlendirebiliriz...

malzemeler:
175 gram oda sıcaklığında tereyağı
300 gr.Sinangil un
1 çay kaşığı tarçın
1 paket Sinangil vanilya
2 yumurta sarısı
yarım limon kabuğu rendesi
100 gr.toz haline getirilmiş fındık veya badem
100 gr.pudra şekeri
arasına sürmek için böğörtlen veya çilek reçeli..
Hazırlanışı:
hepsini yoğurup yumuşak bir hamur yapın.Eğer elinize yapışırsa un ekleyebilirsiniz..
yarım saat buzdolabında dinlendirdikten sonra yuvarlak şekiller yapın.Şekillerin yarısına üçer delik açın ve yağlanmış tepsi veya yağlı kağıt serili tepsiye dizip 15 dakika 175 derece de pişirin..
soğuduktan sonra arasına reçel sürüp delikli kurabiyeleri üstüne kapatın..
üzerine pudra şekeri serperek servis ediniz..
not:

  • kalıpları kullanırken yuvarlak kalıp olarak bardak ağzı ve gözleri için ise kalem başlıklarını kullandım..

  •  püre şeklinde olduğu için,Bim den aldığım Ahududu reçelini kullandım ama belki diğer taraflarda da vardır dikkat etmedim

  • Reçeli veya marmelatı kurabiyelerin deliksiz kısmının sadece ortasına koyarsanız,yapıştırırken kenarlarına taşırmamış olursunuz..

  • aynı hamurla aşağıda gördüğünüz ağaçsüsü  kurabiyelerini yapabilirsiniz..
afiyet olsun,herkese iyi haftalar..

 

15 Aralık 2009 Salı

elmalı tarifler ve yerli malı







Malum kış ve heryerde en çok bulunan meyve elma..Ben de elmalı tariflerden eski bir Alman turtasıyla devam etmek istedim birde hazır elimde Isparta elması varken yerli malına yakışır bir tarif olsun istedim.Her ne kadar başlangıçta karışık gibi görünse de son derece basit ve lezzetli bir turta oluyor.sizde kıyır kıyır bir turta istiyorsanız işte tarifi:
malzemeler..
alttabanı için.
250 gr.un
125 gr. tozşeker
1 yumurta
125 gr.tereyağı( yarım paket)
içine:
5-6 elma
yarım limon suyu
bir çay kaşığı tarçın(isteğe bağlı ama yakıştığı için tavsiye ederim).
üst hamuru için:
125 gr.tereyağı veya margarin
125 gr.tozşeker
100 gr.un
1 yumurta
200 ml.krema( 1 paket)
en üstü için:
yarım su bardağı file badem veya kırık fındık
2-3 yemek kaşığı tozşeker
hazırlanışı:
  • alt tabanı için verilen malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur yapın ve dilediğiniz formda bir kalıba yayın
  • elmaları soyduktan sonra ince ince dilimler halinde doğrayıp yarım limon suyu ve tarçınla karıştırıp hamurun üzerine yayın
  • üst hamuru için verilen malzemelerden krema hariç hepsini çırpın ve kremayıda azar azar ekleyip boza kıvamında bir hamur elde edin.Bu sosu da elmaların üzerine eşit bir şekilde gezdirin
  • fındık ve şekeri karıştırıp turtaya serpin
  • 170 derecede 45-50 dk. pişirin..
afiyet olsun...

11 Aralık 2009 Cuma

erikli mayhoş bir tat


Bu tartı daha önceden de yayınlamıştım fakat sonradan farkettim ki tarifini yayınlamamışım.Bir kaç gün önce alınan erikler tatsız çıkınca hemen tatlandırma operasyonuna geçtim ve resimlerde görülen tartı yaptım.Evimizin rutinleri arasına giren bu  tart Alman'ların gelenekselleşmiş bir tarifi..Aynı şekilde( daha güzel resimlenmiş halde)sevgili Damak tadı Gül'ün blogunda da biraz farklı ölçülerde bulabilirsiniz.

malzemeler:
125 gram tereyağı( yarım paket)
125 gram şeker(5-6 yemek kaşığı şeker)
1 pkt.vanilya
2 yumurta
yarım paket kabartma tozu
200 gram un(1,5 su bardağı)
750 gr.-siyah erik
üzerine serpmek için tarçın
veya glazür

hazırlanışı:
oda sıcaklığında erimiş olana tereyağını ve yumurtayı karıştırıp şekeri ilave edin ve kalan malzemeleride azar azar ekledikten sonra yumuşak bir hamur elde edin.Eğer hamur un isterse ilave edin.
Hamuru yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış bir kalıba hamuru eşit bir şekilde yayın
  erikleri büyüklüklerine göre ikiye veya üçe bölün ve kalıba yayılmış hamurun üzerine eşit bir şekilde dizip 175 derece de 20 dk.pişirin..


bende ki tarifte üzerine tarçın serpilip yanında krema ile servis ediliyor ama sevgili damak tadı'nın yaptığı glazürü deneyince daha bir lezzetli oldu.
glazür için:
3 yemek kaşığı pudra şekeri ve 1 yemek kaşığı limon suyunu şeker eriyinceye kadar karıştırıp tart fırından çıkar çıkmaz,sıcağı sıcağına kaşık yardımıyla üzerine gezdirilir....

7 Aralık 2009 Pazartesi

şekli bozuk,tadı güzel topkekler


geçenlerde yaptığım kekin hemen hemen yarısı kaldı,ne yaptıysam bitirtemedim bende kalan kekleri değerlendirip,çocuklar için daha cazip gelecek bir hale soktum.
malzemeler:
1 paket sıvı krema
evde yapılmış veya 1 adet hazır kek..
1 paket çikolata.
çöp şiş
hazırlanışı:
keki ufalayıp yarım paketten biraz fazlaca kremayı boca edip yumuşak bir hamur yapın.
ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapıp buzdoabında enaz yarımsaat dinlendirin.kalan kremayı ocakta ısıtıp içine çikolatayı katıp eritin.
dolaptan çıkardığınız yuvarlak kekleri çöp şişe batırıp çikolatalı sosa bulayın ve köpük varsa batırıp soğumaya bırakın.
üstünü renkli şekerlemelerle süsleyin..
not:
çikolatam az olduğundan hertarafına bulayamadım.
çocuklar yesin diye acele ettiğimden dolapta fazla bekletemedim..
ama yinede tadı çok güzeldi,tavsiye olunur..
sevgiler,selamlar...

4 Aralık 2009 Cuma

buram buram annem...

annemden kışlık malzemelerle dolu bir koli aldım bugün.
buram buram annem kokan,memleket kokan bir paket..
içinde neler mi var?neler yok ki..hatta içinde  yıllanmış hikayeler bile var.Tabi ki sırasına göre hikayelerini de anlatacağım ama önce birçoğunu annemin kendi elleriyle yaptığı mis gibi kışlık yöresel lezzetlerin resimlerini sunmak istiyorum..
işte annemin kendi elleriyle yetiştirdiği ve hazırladığı acur ve taze fasülye turşusu.

yine annemin kendi elleriyle yapıp,güneşte kurutarak hazırladığı biber salçası:

ve tamamen imece yöntemiyle hazırlanan Maraş tarhanası

ve annemin kendi bahçesinde yetiştirip,kuruttuğu dolmalar:
beyaz renkte görünen kabak,kırmızılar salçalık bıldırcın biber,patlıcan ve yeşil olanlar ise salatalık dolması
salatalık dolması da olurmuymuş demeyin,yiyen herkese parmak ısırtıcak lezzette olan kuru salatalık dolması ev ahalisinin favorisi..

şimdi ise hikayesi yıllar öncesine dayanan malzemelerin hikayesini anlatmak istiyorum.ama önce resimleri...
cevizli sucuk


pestil (muhtemelen dut pestili)

ve ceviz

45-50 yıl önce halamın ailesinden uzakta,gelin gittiği bir köyde geçer.Halam bu hikayeyi anlattığından beri bu ürünlerin tadı daha bir leziz ve daha bir nadide gelir bana çünkü bu günlerde yaşanılası zor bir vicdan ve insanlık hikayesidir aslında..
yıllar önce bağlarındaki üzümleri toplayıp küfelere dolduran ve küfeleride atlarına yükleyen iki kardeş,üzümlerini satmak için ova köylerine inerler.Küfelerde ki üzümü satıp bitirmeye çalışırken havanın karardığını farketmeden düşerler yola fakat çok geçmeden karanlık bastırır,hava bozar ve dağda daha da müşkül kalmamak için yolda ki bir ağaca bağlarlar atları ve üşümemek için çullara sarılıp ağaçdibine sinerler.
çok geçmeden halamın eşi Mustafa enişte elinde küreğiyle tarladan dönerken  rastlar bu iki kardeşe,neden burda beklediklerini sorar ve cevabını alır almaz takip edin beni der.Alıp bu iki kardeşi doğruca evine götürür.
Kocasının kapıdan iki yabancı adamla birden eve geldiğini gören halam biraz sitem bir bakışla,ocağı gösterir.Karnı burnunda olan halam biraz  söylenir enişteme ama bir yandan da koşuşturur mutfakta.
Bir tencere bulgur pilavı,evde yapılmış katık ekmeği ve ayranla ağırlar misafirlerini ve yan avluda yer yataklarını hazırlar ve misafirlerini rahat ettirmek için elinden geleni yapar..
Ertesi sabah erkenden iki kardeş uyanır atlarını hazırlayıp teşekkür ederek düşerler yollarına..
çok geçmeden halamın ilk bebeği dünyaya gelir(Ayşe ablam).Bebeği birkaç günlükken köye hiç kimsenin tanımadığı bir aile gelir yanlarında beş altı at ve her atta küfelerle yemiş ve erzak doluymuş,direk halamlara gidip kapıyı çalarlar.Kapıyı açan halam hiç tanımadığı bir teyzeyi karşısında görmüş önce,sonra da haftalar öncesinden bir gece bir avuç kuru bulgur pilavıyla ağırladığı iki genci görmüş..
O gençler bugün hala heryıl yıllar öncesinden kalan bu iyiliğin karşılığını ödemeye çabalarlar ve heryıl küfelerle kuru incir,üzüm v.b,cevizli sucuk,ceviz,pestil ne varsa ellerinde sunaralar 80 lik eniştem ve 70 inde halama....
halam da sağolsun herzaman ki gibi paylaşır elindekileri 
 teşekkürler halam,teşekkürler annem..
ha bu arada halam birde kendi değirmenlerinde hazırlattığı elde dövülmüş ince bulgurda göndermiş,hem yoğurulması kolay hemde lezzeti içinde ince bulgur.
çok çok teşekkürler sizi seviyorum bu hayırlı yemişlerden bana da tattırdığınız için..