26 Kasım 2009 Perşembe

kuru kayısılı pasta...




Bu pastanın tarifini yine alman bir arkadaşımdan almıştım.Eski bir alman pasta tarifiymiş,aslında pasta değilde''torte''yani turta olarak geçiyor ama biz ona kayısılı pasta diyoruz ve bayram arefesinde yapılıp bayramda yenmek üzere hazırlıyoruz
herne kadar çocuklarım için yapsam da,büyüklerden daha çok ilgi alıyor...
tarifi üç aşamadan oluşan bu pasta çok meşakatli görünse de aslında çok basit ve yenmesi de verilen emeği aşıyor..
tarifi:
malzemeler:
hamuru için:
bir minik paket kurumaya
50 gr.tozşeker(1 çay bardağı)
250 gram ılık süt(1su bardağı )
bir tutam tuz
50 gram yumaşamış tereyağı
aldığı kadar Sinangil un
 dolgusu için:
1,5 su bardağı küp küp doğranmış kuru kayısı
400 gram sıvı krema(2 paket)
50 gram tozşeker
2 yumurta
yarım limon kabuğu rendesi
yarım su bardağı ceviz
üzerine:
2 yemek kaşığı kayısı reçeli
2 yemek kaşığı su
hazırlanışı:
mayayı ılık sütte eritip diğer malzemeleri de karıştırarak yumuşak bir hamur hazırlayın ve bir tarafta enaz yarım saat dinlendirin.
bu arada dolgusu için olan tüm malzemeleri başka bir kapta çatalla karıştırın.(çırpıcı kullanmayın aksi taktirde çok sıvı oluyor.)
hamuru açıyoruz ve açtıktan sonra biraz derince bir kaba alıp içerisine hazırladığımız sıvı harcı döküp eşit bir şekilde yayıyoruz.
biraz bol sararak bir rulo yapıyoruz ve bu ruloyu iki veya üç parmak eninde 8-9 parçaya eşit bir şekilde kesiyoruz


 


kestikten sonra yağlanmış kalıba yanyana açık tarafları yukarıya gelecek şekilde diziyoruz
ruloları keserken kenarlardan tepsiye dökülen sıvı harcı üzerine gezdirip fırına atıyoruz.
200 derecede 25-30 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz..
.

fırından çıkar çıkmaz 2 kaşık reçel ve 2 kaşık suyu minik bir cezvede ısıtıp sıcak sıcak pastanın üzerine döküyoruz..hem parlaklık veriyor hemde apayrı bir lezzet veriyor..
biraz soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp afiyetle yiyebilirsiniz..
herkese mutlu bayramlar..

20 Kasım 2009 Cuma

muzlu kedidili pastası..


çocuklarımla beraber yaptığımız bu pasta gerçekten çoook lezizoldu.
onların parmaklarının değmesinden mi? bilmem ama beklediğimden daha da nefisti.
daha önceden farklı bir meyveyle yaptığım bu tarifi bu sefer muzlu yaptık ve sonuç gerçekten de çok güzeldi tarifi için tıklayın 
anlaşıldığı gibi daha önce yayınladığım kedidili pastasıyla arasında ki tek fark vişne yerine muz kullanmış olmam.mevsimine göre hareket etmekte fayda var..herne kadar karışık ve bol aşamalıymış gibi görünse de çocuklarımla beraber yapacak kadar prartik bir tarif..
deneyecek olanlara afiyet olsun..

17 Kasım 2009 Salı

Sinangil unlarından hediye paketim geldi


Birçok blogcu arkadaşımda olduğu gibi Sinangil unlarından bende bu akşam üzeri hediye paketimi aldım ve hemen resimledim.
hediye paketinde birbirinden farklı 10 değişik ürünle beraber Sinangil logolu mutfak önlüğü ve 5'li paketlerde kabartma tozu ile vanilya şekeri de vardı..
denemek istediğim 10 tane birbirinden farklı un çeşidi var ve hemen işe koyuldum ilkönce fındık aromalı kek unla başladım..ve aşağıda görmüş olduğunuz elmalı turtayı yaptım..






tarifini sevdiğim ve tariflerini beğeniyle takip ettiğim  eya's cookies adlı siteden almıştım ve birkaç değişiklikle sizlere sunuyorum..
malzemeler:
taban hamuru için:

200 gr.sinangil fındık aromalı kekun
1 çay kaşığı sinangil kabartma tozu
50 gram toz şeker
1 paket sinangil vanilya
125 gram süzme yoğurt
4 çorba kaşığı süt
4 çorba kaşığı sıvıyağ

iç dolgusu için:

1,5 kg.elma
1 limon suyu
1 limon kabuğu rendesi
50 gram tozşeker
3 çorba kaşığı su
50 gram tozşeker
1 çorba kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı nişasta
100 gram kuruüzüm
1 paket dolgu kreması( ben pasta kreması kullandım)
175 ml süt
1 paket süt kreması

üzeri için

100 gram toz fındık( orjinal tarifte file badem kullanılmıştı fakat elimde fındık vardı ve unla bütünlük sağlayacağından fındık kullandım)
75 gram şeker
3-4 yemek kaşığı süt

hazırlanışı:

elmaların yarısından fazlasını(1 kg.kadar)küp küp doğrayın ve üzerine 1 limon suyu ile 3 çorba kaşığı suyu döküp orta ısıda elmalar yumuşayıncaya kadar 5-10 dk. pişirin(elmalar pişmeli fakat dağılmamalı)
tabanı için tüm malzemeleri birbirine karıştırıp yoğurun.kyrabiye hamuru kıvamında bir hamur olunca yoğurmayı bırakın ve kelepçeli pasta kalıbına çanak şeklinde yayın.( kalıbınızın kenarları yağlanmış ve yağlı kağıt serilmiş olsun)
kalan elmalarıda küp küp doğrayın.şeker,limon rendesi,tarçın,nişasta ve üzümleri ekleyin..
kremayı süt ve süt kremasıyla beraber hazırlayın ve tüm iç malzemelerle beraber hepsini karıştırıp kalıbın içine düzgünce dökün..
üzeri için olan tüm malzemeleri karıştırın ve elmaların üzerine eşit bir şekilde dağıtın..
175 derece de yaklaşık  1 saat pişirin.
1 gece önceden yapılınca daha leziz oluyor ve keserken de dağılma riski tamamen ortadan kalkıyor..
kafanıza takılan soruları cevaplandırmaya hazırım.ayrıca daha ayrıntılı tarifini burada bulabilirsiniz.

10 Kasım 2009 Salı

armutlu tatlar..


bu tartın tarifini yine en favori bloglarımdan birir olan sevgili Bizim pastane Zinnur hanımdan almıştım tarifi için tıklayabilirsiniz..

9 Kasım 2009 Pazartesi

patatesli kömbe

En son bilgisayar bağımlılığımdan şikayet etmiştim ve ne tesadüftür ki o günden beri bilgisayarım çöktü ve ancak bugün açılabildi.
kaydettiğim bazı resimler pıcasa ya yüklendi fakat pıcasa dan aktarmak için biraz daha çalışmam gerekiyor tamamen yabancıyım bu konuda bilgisi olan arkadaşların yardımına ihtiyacım var..

Bu arada dün yaptığım memleket kömbesinin tarifini sunayım,herne kadar göz kararı yapsamda malzemeleri bir toparlayayım.

malzemeler:
hamuru için:
3-4 su bardağı un
yarım su bardağı sıvıyağ
1 yumurta
tuz ve su
hepsini karıştırıp bir ele yapışmayacak kıvamda bir hamur yapın,isterse un ekleyebilirsiniz..
içine:
3 adet ortaboy patates
2 adet ortaboy kurusoğan
200 gram kıyma
yarım paket margarin
kimyon,pulbiber,tuz,karabiber...
hazırlanışı:
önce hamurumuzu ikiye bölelim ve merdane ile gözleme hamurundan az daha kalın bir hamur açalım( yarım cm.kadar).
açtığımız hamuru yağlanmış fırın tepsisine yayalım.
kıymaya sadece tuz ve karabiber karıştırıp elimizle misket büyüklüğünde parçalar koparıp hamurun heryanına eşit bir şekilde pay edelim( misketler düzgün olması gerekmiyor).
patatesi ince küpler halinde doğrayalım,soğanı da yemeklik doğrayıp baharatlarını da ekledikten sonra patatesle beraber karıştıralım..
patatesli harcı da kıymayı dizdiğimiz hamurun üzerine eşit bir şekilde yayalım ve margarini mink parçalar halinde kesip patateslerin üzerine eşitleyelim.
ikinci hamuru da hazırlayıp,üzerini kapatalım.
parmağımızla böreğimizin 2-3 yerini delelim ve üzerine az yağ sürüp 200 derece ısıtılmış fırın da yaklaşık 40 dakika pişirelim..
afiyet olsun...

3 Kasım 2009 Salı

kaneviçeye devam

Ne zamandır hayıflanıyorum yeni birşeyler yapamıyorum diye,okullar açıldığından beri elime alamadığım yarım elişlerim var ve blogum elişi hoby blogu iken yemek bloguna dönüş yapmıştı.Neyse ki daha önceden işlediğim bu kaneviçe örtünün yarım kalan kısımlarını da tamamladım ve mutfak masamda yerini aldı..
 
Kenarlarına da pıtırcık denilen bir bordür çeşidi ve fransız danteli birlikte uygulandı.

1 Kasım 2009 Pazar

yuvarlama

annemin nefis ve bi okadar da besleyici yuvarlamasından pişirdim.
şu kış günün de hepimize ilaç gibi geldi.
bulgurlu köfteleri daha önce hazırlamış olduğum içli köftelerin kalan hamurundan kullandım..
tarifine gelince:
malzemeler:
2 su bardağı misket haline getirilmiş bulgur hamuru( buradan bakınız)
1,5 su bardağı ıslatılmış nohut
300 gram hafif yağlı kuşbaşı et(aslında kemikli et kullanılıyor fakat minik kemikler olmaması için kuşbaşı et kullandım)
sosu için 3-4 diş sarmısak
1,5 yemek kaşığı karışık salça(biber vedomates salçasını karıştırdım)
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı narekşisi
2 yemek kaşığı kuru nane
hazırlanışı:
nohutu bir gece önceden ıslatıyoruz
hazır olan nohutları ve eti biraz tuz ile düdüklü tencereye alıpüzerine çorbamızın kıvamını oluşturacak kadar göz kararı su ekliyoruz ve yarım saat nohutlar pişinceye kadar haşlıyoruz.
altını kapatıp buharı çıktıktan sonra bulgurlu köftelerimizi de atıp bulgurlar yüzeye doğru çıkıncaya kadar tekrar haşlıyoruz(yaklaşık 10 dk.)
sahan de veya küçük bir teflon tavada sarmısakları ve salçayı sıvıyağda kavurup içerisine naneyide attıyoruz ve ocaktan almadan 1 dk.önce narekşisini katıp karıştırıyoruz.
hazırladığımız sosu çorbamıza döküp karıştırıyoruz ve biraz ılıdıktan sonra servis edebiliriz..
not:
  • ertesi güne daha lezzetli bir çorba-yemek oluyor..
  • daha ekşi isteyen sonradan narekşisi veya limon koyabilir
  • acı isteyen ekleyebilir.
afiyet olsun..