31 Ekim 2009 Cumartesi

ve içli köfte

yavrularım hasta,ikisi de boğaz enfeksiyonu geçiriyorlar ve hiçbirşey yemiyorlar.Ben de en sevdikleri yemeği sordum kızım:''anaannemin içli köftesi''dedi ve oğlumda ne anlama geldiğini pek bilmemesine rağmen'' ben de'' dedi.
eeee napalım bize de yapmak düştü..biraz uğraştım ama sonuca değdi ikisi de ikişer tane yediler..afiyet sağlık olsun yavrularıma ve yapacak olan arkadaşlara...

malzemeler
hamuru için
3 su bardağı ince bulgur
250 gram kıyma
1 su bardağı irmik
yarım bayat ekmek
2 yumurta
tuz
1 diş sarımsak(isteğe bağlı,irmik veya bulgurun verdiği hafif acılığı alıyor)
Aldığı kadar su (2 çorba kasesi su)
iç harcı için
500 gram kıyma
yarım paketten biraz fazla margarin
3 adet kuru soğan
karabiber,tuz,kimyon
yarım demetten az fazla maydanoz.
hazırlanışı:
ilkönce kıymayı bir tencereye alıyoruz ve margarini de ekleyip,suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.
suyunu çektikten sonra minik minik doğradığımız soğanları ekleyip,soğanlar iyice eriyip ağızda kayboluncaya kadar pişiriyoruz..
piştikten sonra tenceremizi ocaktan alıp altının soğuması için içi su dolu daha geniş bir kaba oturtuyoruz..
diğer taraftan bulgur ve kıymayı genişçe bir yoğurma kabına alıp elimizle karıştırıyoruz ve 1 bardak suda ıslattığımız irmiği ekliyoruz(irmiğin suda biraz bekletilmiş olması gerekiyor) tuzu da ekledikten sonra yoğurmaya başlıyoruz.
hamur sertleştikçe su içinde bekletilen bayat ekmaklari fazla süzmeden hamura ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz.
bu arada altı soğuyan tenceremizi buzluğa kaldırıp iyice donmasını sağlıyoruz(içerisinde ki yağlar kabuk kabuk olncaya kadar soğuması gerekiyor.
bulgurlar yumuşadığında ise yumurtalarımızı ekleyip kıvamlı bir hamur oluncaya kadar iyice yoğuruyoruz..
buzluktan çıkardığımız kıymayı kaşık yardımıyla,işaret veya baş parmağımızın yardımıyla avucumuz da oyduğumuz hamurun içerisine doldurup,kapatıyoruz ve çatlak oluşmayacak şekilde elimizde bir kaç kez çeviriyoruz..( hamuru oyarken ellerinizi ıslatırsanız daha rahat açılıyor.)
hepsini hazırladıktan sonra yarısını suyla doldurduğumuz bir tencereye tuz atıp suyu iyice kaynatıyoruz ve üçer,dörder köftelerimizi haşlıyoruz.köfteler suyun üstüne doğru çıktığında haşlanmış demektir..
afiyet olsun..
not
  • oyma işlemini yapamayanlar ellerinde hafif bir şekilde oyup yayvan hale getirdikleri hamurun arasına harcı koyduktan sonra zarf şeklinde kapatarak ta yapabilirler.önemli olan birleşme yerlerini parmaklarımızla hafifçe bastırarak birbirine kaynaşması..
  • isteyen haşladıktan sonra kızartabilirler ama içine yeterince yağ girdiğinden tekrar kızartmayı önermiyorum
  • kalan bulgurlu hamurumuzu elimizde misket büyüklüğünde koparıp yuvarlayarak daha sonra tarifini vereceğim yuvarlama çorbası yapabilirsiniz..

29 Ekim 2009 Perşembe

içli muska böreği:

daha öncede tavuklusunu paylaştığım böreğin iç malzemesini bu kezpatatesli ve kıymalı olarak sunuyorum.Kıymalı harcı içli köfte harcı gibi hazırladığımdan böreğime bu adı taktım.


yiyen tüm arkadaşlarımın beğenisini kazanan bu böreğin tarifine buradan bakabilirsiniz.
Harcı için:
3 haşlanmış patates
250 gram kıyma
3 adet orta boy kurusoğan
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber,tuz
hazırlanışı:
önce kıymayı suyunu salıp çekene kadar kavurun ve ince doğranmış soğanı ekleyip iyice kavurun.
baharatlarını da ekledikten sonra ocaktan alın.
diğer tarafta haşlanmış patatesleri çatalla ezip kıymalı harca karıştırın ve böreklere pay edin..

Tavuk salatası:

tarifini yayınlamakta geciktiğim menünün tariflerini sırasıyla sunuyorum.
öncelikle tavuk salatasından nam'ı diğer yalancı çerkez tavuğundan başlamak istedim.

malzemeler:
1 adet haşlanmış didiklenmiş tavuk göğsü
1 avuç dövülmüş ceviz
2-3 yemek kaşığı mayonez
1 kase yoğurt
yarım demet ince doğranmış dereotu
3-4 adet kornişon turşusu
pulbiber,tuz
2-3 diş sarmısak
hazırlanışı:
sarmısak ve yoğurdu karıştır.
diğer tüm malzemeleri birbirine karıştır.
yoğurt ve mayonez ekle karıştırıp servis tabağına koy,üzerini dilediğin gibi süsleyerek servis edebilirsin..









Bugün Cumhuriyet bayramı..86 yıl önce bugün ülkemizde Cumhuriyet ilan edildi.Bu ülkede ki hemen herkes kutluyor veya tebrik ediyor.Peki nedir Cumhuriyet?Kim gerçek anlamını biliyor ya da kim gerçek cumhuriyeti kutluyor..Cumhuriyet demek sadece bir mercinin değil, halkın hükümdarlığı demek,eşit bir şekilde kendisini temsil etmesini istediği hükümeti seçmek demek ve istemediğinde ise seçimle tekrar değiştirebilmek demek.Her ne kadar görüntü bunu gösterse de herzanman 12 eylül gölgesinde kalan bir Cumhuriyetimiz ve haksız,düzensiz seçim koşullarımız var.
Umarım bundan sonra Cumhuriyetimizi hakettiği bir şekilde yaşar ve yaşatırız..

27 Ekim 2009 Salı

kahve bahane,

Bu aralar kendimi nakışlara ve dikiş kursuna verdiğimden blogumda pek güncelleme yapamıyorum ama yine de ihmal etmiyeceğim ara sıra uğrayacağım.
Geçenler de birkaç arkadaşım misafirim oldu.Ben de onlar için bir sofra hazırladım ve bu soframızı sizinle paylaşmak istedim.Şimdilik görüntülerini paylaşacağım menümün birkaç resmini yayınlıyorum..


 MENÜDE NELER VARMIŞ?

tavuk salatası

 

mercimek köftesi


içli muska böreği



patates salatası


erikli tart

                  

18 Ekim 2009 Pazar

siyah erikli mayhoş bir tat..

Bu gördüğünüz bir dilim siyah erikli turta,tarifini buradan almıştım,bu blogta ki hemen her tarifi denemekten ve yapmaktan büyük keyif alıyorum.
Geçenlerde evin önüne gelen zerzevatçıdan aldığım birkaç kilo siyah eriği yıkadım,ayıkladım ve bir kısmı ile bu turtayı yaptım.diğer kısmını ise poşetleyip buzluğa kaldırdım hani olur ya bir daha bulamam diye.. işte ozaman devreye buzluktakiler girecek..



malzemeler:
en alt tabanı için
  • 6 yemek kaşığı tereyağı (90gr.)
  • 1 su bardağı esmer şeker
  • yarım kg.dilimlenmiş erik.
kek için
  • 1,5 su bardağı un
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • yarım tatlı kaşığı tarçın
  • bir tutam tuz
  • 6 yemek kaşığı(90gr.) tereyağı
  • 1 bardak tozşeker
  • 2 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • yarım su bardağı süt..
hazırlanışı:
1 su bardağı esmer şeker ve 6 yemek kaşığı tereyağını ısıya dayanıklı bir kapta,şeker ve tereyağını iyice eritip kalıbın en altına yayın ve üzerine ince dilimlediğiniz erikleri dizin.Kalıbın en altına yağlı kağıt döşemeyi unutmayın..
 
bir kase de un,kabartma tozu,tarçın ve tuzu karıştırın.Diğer bir kapta kek için ayırdığınız tereyağı ve şekeri iyice çırpıp yumurta ve vanilyayı ekleyin.unlu karışımı ve sütü de dönüşümlü olarak azar azar eklayip kıvamsı bir kek hamuru elde edene kadar çırpın(3-4 dk.)hazırladığınız hamuru eriklerin üzerine dikkatli bir şekilde yayıp orta ısılı fırın da kürdan testini geçene kadar bir 30-35 dk.pişirin.fırından çıktıktan sonra ters çevirerek servis tabağına alın.sıcak sıcak ikram edebileceğiniz bu turtanın yanına çırpılmış krema veya kaymak ekleyebilirsiniz.
afiyet olsun..

 not:
elimde esmer şeker olmadığı için beyaz şeker kullandım .eğer esmer şeker kullanırsanız erikli kısmı karamelleşmiş bir renk alacaktır..

16 Ekim 2009 Cuma

arkadaş daveti

Bugün sizlere biricik arkadaşım Bülvin'in davetinden kareler sunmak istedim.Sevgili arkadaşım Adana usulü tatlarıyla hepimizi mestetti.Özellikle sarımsaklı bulgur köftesinin tadı hala damağımda.
maalesef  makinam film modunda unuttuğumdan,güzelim masanın bütün halini filme almışım bu yüzden sadece hazırlamış olduğu tatları sunuyorum...
MENÜ:
zeytinyağlı yaprak sarma
patatesli-mayalı börek
patlıcan salatası
sarımsaklı bulgur köftesi
mayalı,tahinli çörek
bulgur içli sarma börek
yeşil mercimek salatası





ve hazırlamış olduğu sevimli muffinleri ile çok şirirn ve bereketli bir sofra olmuştu,annesinin ve kendisinin ellerine sağlık diyorum ve tariflerini alır almaz yayınlayacağımı belirtiyorum...

14 Ekim 2009 Çarşamba

şeftalili kek..




 ..birkaç yıldır yaptığım bir kek.Tarifini internette ki blogların birinden almıştım ama dediğim  gibi 3-4 yıldır yaptığım ve her defasında başarılı sonuçlanan bir kek tarifidir..
tarifine gelince:
malzemeler:
  • 200 gr.tereyağı veya 1 paket margarin
  • 1,5 su bardağı tozşeker
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2,5 su bardağı un
  • 3 büyük şeftali
  • üzerine sürmek için ayısı veya şeftali reçeli..
hazırlanışı: 
şeftalilerden birini soyup minik minik küpler haline getirin ve küçük bir tencereye alıp üzerine yarım su bardağı şeker ile tarçını ekleyip,şeker eriyip şeftaliler yumuşayıncaya kadar pişirin ve suyunu çekmeden ocaktan alın..
diğer taraftan derin bir kapta oda sıcaklığındaki yağı,kalan şekeri ve yumurtaları krema kıvamına gelinceye kadar çırpıp,şeftalili karışımı,sütü ve vanilyayı da ekleyip karıştır.
unu ve kabartma tozunu da azar azar ekleyip yoğun bir kek hamuru yapıp yağlanmış kalıba döktükten sonra üzerini düzeltin ve ince ince dilimlediğiniz şeftalileri dizip,orta ısılı bir fırında,kürdan testinden geçinceye kadar yaklaşık 40-50 dakika pişirin.
fırından çıktıktan sonra henüz sıcakken üzerine reçel sürüp soğumaya bırakın..
afiyet olsun.

13 Ekim 2009 Salı

bahçelerden sofraya..



Bu yukarıda hazırlamış olduğum taze bamyalar,Manavgat'ta kurulan ve bahçelerden toplanıp köylü halk tarafından direkt pazarlara getirilip satılan sebzelerden..
herne kadar eşimin bamyayla pek arası olmasa da, bu fırında pişmiş haline hayır diyemedi ve küçük yaramazlar bile afiyetle yediler..




 ve en altta da fırından çıktıktan sonra ki ve servise hazır hali...
hazırlanışı:
ilk önce 250 gr. sotelik eti 1 büyük baş soğanla kavurup kabın enaltına yayarak yerleştiriyoruz..
üzerine 7-8 diş sarmısak ikiye bölünmüş halde serpiyoruz ve doğradığımız 2 büyük domatesi de serptikten sonra bamyaları teker teker diziyoruz..
en üste tekrar 2 büyük domates daha doğrayıp yayıyoruz ve yarım su bardağı su katıp tuzunu da ayarladıktan sonra üzerini folyo ile kapatıyoruz.orta ısılı bir fırında yaklaşık 30-35 dk.piştikten sonra çıkarıp afiyetle yiyiyoruz..
not.
  • bamyalar kesinlikle uzamıyor
  • suyunu daha az koyabilirsiniz ben koymadım çünkü..
  • aslında yemek tarifi değil de pasta-börek yayınlarım diyordum ama bu tarifi yayınlamadan geçemedim..

10 Ekim 2009 Cumartesi

bütün fındıklı turta

Herkese iyi pazarlar diliyerek bugün size bizim pastane arşivinden denediğim bir tarif sunmak istedim.Bu tarifi daha önce daha küçük ve metal bir tart kalıbında denemiştim bu defa biraz daha büyük kalıp kullanmak istedim ama yanlış tercih yapmışım,kalıbım cam olduğu için alt tabanı istediğim gibi olmadı ama yine de çok beğenildi çünkü gerçekten de lezzeti bir harika.
çikolata severler için işte tarifi:


malzemeler:
tart tabanı için:
  • 1 su bardağı un
  • 2 tatlı kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 113 gram tereyağı(yarım paketten bira az)
  • 1 yumurta sarısı
  • birkaç yemek kaşığı su..
dolgusu için:
  • 1,5 su bardağı fırınlanmış fındık
  • 200 gram kakaolu çikolata
  • 3 yemek kaşığı bal
  • 1/3 su bardağı tozşeker
  • 1,5 su bardağı sıvı krema
Hazırlanışı:
tart hamuru malzemelerini karıştırıp yumuşak bir hamur yapıp kalıba yayın.
üzerini farklı yerlerinden çatalla delip 15 dakika kadar fırında  rengi pembeye dönünceye kadar pişirin ve fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
diğer taraftan 1,5 kaşık balı ve şekeri küçük bir tencereye alıp ocakta şeker iyice eriyip,altın rengi alıncaya kadar ısıtın ve içine 2 yemek kaşığı kremayı dikkatlice ekleyip yavaş ısıda karıştırarak pürüzsüs bir kıvam elde edin ve içine fındık ,kalan 1,5 kaşık bal ve 50 gram çikolata katıp çikolata eriyinceye kadar karıştırın.elde ettiğiniz karamelli,fındıklı harcı pişmiş hamura yayın..
kalan çikolatayı benmari usulü eritip içine kalan kremayı karıştırın ve fındıklı harcın üzerine dökün..soğutup servis edin..(bir gün önceden yapılırsa kıvamı çok daha güzel oluyor).

not:
fındıklar mutlaka fırınlanmalı çünkü  keserken çok yumuşak oluyor ve arada kıyır kıyır bir tat veriyor..

9 Ekim 2009 Cuma

banyolara şenlik..

Dün yakın bir dostuma hediye ararken bu şirin porselen vazo ve sepete rastladım.önce bakmamaya çalışsamda onları banyomda hayal edince almadan duramadım..eğer sizde country tarzından hoşlanıyorsanız banyonuzu bu tarz objelerle şımartabilirsiniz,hatta ahşap objelerin satıldığı dükkanlardan bu tarz vazo ve sepetler bulup önce beyaza boyayıp sonra da transferle istediğiniz bir deseni baskılayabilirsiniz...
naçizane fikrimi paylaşmak istedim...




7 Ekim 2009 Çarşamba

minik meleklerime..

Herkese merhaba,her ne kadar miskinlikten şikayet etsem de blog sayesinde aslında hiç te düşündüğüm gibi boş durmadığımı anlıyorum..


Bu gördüğünüz minik tabloları kaneviçe yöntemiyle işledim..
ve uygun renklerde çerçevelettirdim.
 işte sonuç.
 miniklerimin odasına çok yakıştılar..

 

aslında farklı renklerde olan şablonları elimde ki renklere göre değiştirdim.

6 Ekim 2009 Salı

fonda ki kurabiyeler..

herkese iyi haftalar diyerek başlıyorum.
 aslında bunları dün yayımlıyacaktım ama kısmet bugüneymiş..
aşağıda fırın tepsisine dizilmiş halde duran bisküvit-kurabiyeleri sevgili arkadaşım Bülvinin şeker kızı Ceylin'in doğumgünü için ,minik bir jest olur diye hazırladım...


 yukarı da gördüğünüz fırına dizilmiş ve henüz pişmemiş hali..
aşağıda ki ise piştikten ve fırından çıktıktan sonra ki hali...




Bu tarifi birkaç yıl önce,daha blog yazmazken internette dolaşırken almıştım.dediğim gibi ozamanlar blog yazmadığım için benim için tarifi yeterliydi,kimin yayınladığını hatırlamıyorum bile.
Tıpkı bu kurabiyeler gibi internetten alıntı fakat kimlerin yazdığını bilemediğim birkaç tarifim daha var ama inanın bırakın yayınlamayı yapmaya bile üşeniyorum..Yapan ve yayınlayan arkadaşın bana kibarca bir tık tık demesi linkini vermem için yeterli olacaktır.Tarifine gelince...

malzemeler:
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı mısır nişastası ( elimde buğday nişastası vardı,onu kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 4 su bardağı un
  • 250 gram tereyağı,oda sıcaklığında
  • 1 yumurta
hazırlanışı:
önce yumurta,şeker,tereyağı ve nişastayı bir kaba alıp karıştırın ve kabartma tozu ile unu azar azar ekleyerek bir hamur oluşturun..
hazırladığınız hamuru 15 dakika dolapta dinlendirdikten sonra merdane yardımıyla 1-2 cm eninde açıp kalıplara paylaştırın..
masadan alırken kestiğiniz hamur şekillerini bozmamak için spatula ile almanızı tavsiye ederim..
15 dakika Ortaısılı bir fırında kenarları hafif kızarıncaya kadar fırınlanması yeterli....
afiyet şeker olsun..
selamlar,sevgiler...

4 Ekim 2009 Pazar

rengarenk yumurtalar...

herkese merhaba,
bugün kızımla oyalanacağımız bir iş bulduk..
biliyorum henüz paskalya yumurtaları için çok erken ama yine de kzımla beraber yaptıklarımızı yayınlamak istedim hani model olsun diye..


gerekli malzemeler:makas,kağıt peçete,içi boşaltılmış yumurta,su bazlı vernik ve minik bir fırça



ilkönce peçetelerde ki desenleri kesip en ince resimli katları ayırıyoruz ve verniğimizi küçük bir kaba alıyoruz..



yumurtalarımıza teker teker hiç boşluk kalmayacak şekilde peçeteleri baskılayıp , önce etrafını ve daha sonrada heryerini
vernikliyoruz
dikkatlice  yaparsak yırtılma şansı kalmaz..


.
ve işte bu da en son hali...
ister bir kaba isterseniz de bir sepete koyarak dekor olarak kullanabilirsiniz...


not:
yumrtaların her iki ucuna bıçakla iki minik delik açın ve altına bir kase tutarak bir delikten üfleyin.yumurtanın içinin üfleyince diğer delikten kolayca çıktığını göreceksiniz....
ayrıca peçetenin en ince katını yaptığımız için kırılmadan ,tam tersi deliklerin etrafındaki minik çatlakları bile kapatıp yapılıyor..

1 Ekim 2009 Perşembe

arada değişiklik gerek..

güllerle tekrar merhaba,
dün sevgili arkadaşım sevgilerimle ile çarşıyı dolaştık.kumaşçılar,çantacılar,tuhafiye derken akşamı ettik.kumaşçılardan aldığımız dertsiz kumaşlarla basit ve kullanışlı işler çıkarttık.kenarlarına tuhafiyeden aldığımız fransız dantelini eklettirdik ve ortaya böyle bir sonuç çıktı.


kumaşın aynısından daha önce sevgili arkadaşım Beyhan'a sandalye minderi diktirmiştim.mutfak terasımdan da fir fotoğraf sunuyorum...




şu sandalye,masa ve sehpaları beyaza boyasaydım çoook daha güzel olacaktı ama büyük objeler olduklarından işin içinden çıkamam ve batırırım diye kalkışamıyorum.
aslında prımer boya ile önce boyanıp sonrada beyaza boyanabiliniyormuş ama onuda bulamadım.neyse artık inşaallah başka bahara...